Platsjournalen: Trenden med egenanställda ökar

Kommentar till artikeln: 
Juridiskt finns det inga hinder för att göra avdrag för kostnader inom en egenanställning jämfört med att vara anställd i ett ett eget aktiebolag – men flera egenanställningsföretag vill inte hantera administration och diskussion kring utlägg och har rationaliserat bort dem. För dig som bara säljer din tid gör det väldigt liten skillnad, men om du använder utrustning, material eller har ojämna inkomster över inkomstår gör det skillnad. Fråga det företag du blir egenanställd inom hur de gör med det du behöver. – Fredrik
 

Trenden med egenanställda ökar

Malin Levein är hovslagare och egenanställd.
 
 

I reklamkampanjer lockar företag med en enkel anställningsform utan krångel. Antalet egenanställda växer också snabbt i många branscher. Men vad innebär det egentligen att vara egenanställd – och vad händer när du står utan uppdrag?

Arbetsmarknaden förändras i snabb takt och allt fler arbetar i dag i projektanställningar, som konsulter, frilansar eller genom bemanningsföretag. Ny i raden av anställningsformer är de så kallade egenanställningarna.

Att vara egenanställd innebär att du fakturerar för frilansuppdrag utan att ha eget företag och F-skattsedel. Det gör du genom att skriva kontrakt med ett så kallat egenanställnings- eller faktureringsföretag. Företaget skickar fakturor till dina kunder, betalar ut lön till dig och ser till att Skatteverket får skatt och sociala avgifter. Kort sagt – sköter ditt pappersarbete.

34 000 jobbar som egenanställda

Efterfrågan på den här typen av tjänster har vuxit snabbt de senaste åren. Antalet personer som är egenanställda har ökat från cirka 4 000 år 2011 till över 34 000 i fjol, enligt siffror från branschorganisationen Egenanställningsföretagen.

En av alla dessa är hovslagaren Malin Levein, som hjälper hästägare med nya skor till deras hästar. Hon arbetade först som anställd, men när hon blev av med sin anställning började hon fundera på att starta eget företag.

– Jag kände att jag inte hade tillräckligt med kunskaper för att starta eget och blev därför nyfiken på alternativet med egenanställningar. När man har ett så pass fysiskt yrke som jag och är trött och sliten på kvällarna vill man inte heller lägga tid på bokföring, säger hon.

Sex procent i provision

Knappt sex procent av det Malin fakturerar sina kunder går till företaget Cool Company. Fördelarna med anställningsformen är tryggheten och den praktiska hjälp företaget bistår henne med, menar hon. Den enda nackdelen hon kan komma på är att hon inte kan göra avdrag för saker som om hon vore egenföretagare.

En rapport från TCO:s tankesmedja Futurion visar att de flesta egenanställda finns inom branscherna kultur, media och design, data/it, försäljning, ekonomi samt bygg. En hel del verkar även ha ett annat jobb vid sidan om. Enligt rapporten befinner sig egenanställda i en gråzon mellan uppdragstagare och arbetstagare – och denna gråzon har gjort att anställningsformen fått kritik från bland annat fackligt håll.

Finns stor okunskap

En anledning är att a-kassorna gör olika bedömningar av egenanställda när de söker arbetslöshetsersättning. Ann-Therese Enarsson, vd för TCO:s tankesmedja Futurion.

Ann-Therese Enarsson

 
 

– Det finns en stor okunskap om skillnaden mellan att vara egenföretagare och egenanställd. Men det är viktigt att fundera över konsekvenserna av en så kallad egenanställning den dagen du blir gravid, sjuk, behöver vabba, får en strid om fakturan eller inte längre har tillräckligt med uppdrag. Alla faktureringsbolag saknar dessutom kollektivavtal och därmed de trygghetssystem som kommer med det, säger Ann-Therese Enarsson, som är vd på Futurion.

Hovslagaren Malin Levein känner till frågetecknen som finns kring bland annat a-kassa.

– Det kan säkert stämma om man jämför med hur det är att vara anställd på ett bemanningsföretag till exempel. Jag ser mig själv som egenföretagare och förlitar mig inte på det vanliga skyddsnätet, utan försöker se till så att jag har någon form av buffert. Men man måste nog ha ett visst driv i sig för att trivas som egenanställd, säger hon.

TEXT: ZANDRA ZERNELL

Läs fler artiklar från Platsjournalen

 
 

Tips till dig som vill jobba som egenanställd

Kolla med företaget vad som gäller om du blir till exempel sjuk eller får problem med en faktura. Kommer du att få sjuklön de första två veckorna som arbetsgivaren står för?

Är du med i a-kassan? Kontrollera med din a-kassa vad som gäller om uppdragen sinar och du behöver arbetslöshetsersättning.

Många av de så kallade egenanställningsföretagen är med i Egenanställningsföretagens branschorganisation. Även om företagen inte har kollektivavtal förbinder de sig i och med detta att följa vissa riktlinjer om till exempel sjuklön – så en idé är att kolla om företaget du planerar att skriva kontrakt med är medlem i branschorganisationen.

Källa: https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Tips-och-rad/Nyheter/Nyheter-for-Arbetssokande/2017-05-19-Trenden-med-egenanstallda-okar.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.